Fukttekniker utbildning
Fukttekniker har specialistkunskaper inom uttorkningsteknik av material efter en fuktskada, samt kunskaper som krävs för att göra beräkningar inom området.
Säkerställ att ditt hus och din krypgrund mår bra och undvik problem med mögel, fuktskador och höga radonhalter.
Vår långa erfarenhet, välutbildade personal och moderna tekniska hjälpmedel garanterar att avfukting utförs på ett professionellt och säkert sätt.
Vi vänder oss till dig oavsett om du är privatperson eller företag med hjälp av avfuktning.
Då varje krypgrund har olika förutsättningar är det viktigt att välja en avfuktare som passar just din grund utifrån utseende och storlek.
Vi besiktigar din krypgrund när det passar dig bäst, våra ordinarie tider är 08:00 – 17:00. Krypgrunden kontrolleras noga, vi tittar på grundmurar, markförutsättningar, bjälklag, ventilation samt om och hur fukten är ett problem för just din grund. Vi tar fuktprover i grunden på flertal ställen i de material grunden består av. De prover vi tar och information vi samlar in på plats sammanfattas i en rapport med förslag och åtgärder. Rapporten får du senast 24 timmar efter besöket.
Fukttekniker har specialistkunskaper inom uttorkningsteknik av material efter en fuktskada, samt kunskaper som krävs för att göra beräkningar inom området.
Komplett installation av avfuktare i krypgrunden. Kontakta oss för kostnadsfri offert. Vi hjälper dig att installera en komplett avfuktningslösning i krypgrunden.
Avfuktare sänker luftens relativa luftfuktighet genom att minska luftens innehåll av vatten. Med en luftavfuktare kan du få kontroll över den relativa luftfuktigheten.
Många fuktskador i källare uppstår genom att fukt och i värsta fall vatten utifrån tränger igenom husets grund. Fukten kommer från marken under och runt huset.
Om du kan ta del av rotavdraget eller inte beror på hur mycket skatt du har betalat in under året och vilka andra avdrag du har gjort.
Upptäck farligt mögel i hemmet med ett mögeltest.
Utbildningen Fukttekniker är en ettårig YH-utbildning som bedrivs på heltid på Folkuniversitetet i Göteborg.
Fukt- och vattenskador är ett av de vanligaste problemen som drabbar en husägare. Fukt finns i form av ånga, vatten eller is. All luft innehåller alltid mer eller mindre vattenmolekyler. Vi kan inte se den med blotta ögat förrän den fälls ut i form av små vattendroppar mot en yta som trä, betong, metall eller glas. Fukt i sig är helt ofarligt, men fukt tillsammans med organiska material (t ex trä) som ofta finns i en krypgrund orsakar ofta problem i form av mögelangrepp, svampbildning och lukter.
All luft innehåller mer eller mindre fukt och är helt ofarlig. Men fukt tillsammans med organiska material som t ex i en krypgrund orsakar ofta problem i form av mögelangrepp, svampbildning och lukter. Att fukten i en krypgrund till slut blir ett problem kan bero på en eller flera orsaker.
Krypgrundsavfuktare ser till att fukten i en krypgrund håller en så låg nivå att mögelsporerna dör samt att lukt från trä och annat organiskt material helt eller delvis försvinner. Vid fasta installationer används alltid adsorptionsavfuktare som anses vara den absolut bästa tekniken för att eliminera fukt och mögelskador i krypgrunder. Enkelt uttryckt går tekniken ut på att fuktig luft samlas in och ”kastas” ut ur grunden genom en ventil. Den torra, kvarvarande luften skickas ut via ventilationskanaler till alla delar av krypgrunden, även de som är svåråtkomliga. Tekniken gör att det skapas undertryck i krypgrunden alla eventuella lukter och all eventuell radon styrs via avfuktaren och genom den kopplade ventilationskanalen. Tekniken går att kontrollera genom ett styrdon med sensorer som ser till att luft oavbrutet cirkulerar i grunden och reglerar när avfuktningsprocessen behöver sättas igång.
torr, fuktfri, uttorkad, torrlagd, torkad
Avfuktare Avfuktare är en anordning för att minska den relativa luftfuktigheten. Det finns olika typer: kondensationsavfuktaren som arbetar med ett kylrör eller -element som luften passerar varvid fukten i luften delvis kondenserar på elementets yta. Därifrån kan det rinna undan. De tekniska lösningarna är snarlika de principer som ligger bakom ett kylskåp. sorptionsavfuktaren som arbetar med en fuktabsorbent som först torkas med varmluft och som sedan torkar luften som förs genom absorbenten. Absorbenten roterar långsamt likt en LP-skiva och man blåser fuktig luft genom en sektion av absorbenten. I en annan del av absorbenten blåser man uppvärmd luft som torkar ut materialet. Den upptagna vattenångan förs ut ur utrymmet som våtluft. varmkondensering som är en teknik där man i ett första steg fångar fukten i en absorbent som därefter torkas ut i en sluten kondenseringsprocess. Ut levereras vatten samt varm torr luft. Fördelen med detta är möjligheten att avfukta kall luft lika effektivt som varm luft, samt möjligheten att kunna kondensera fukt vid låga temperaturer. All tillförd energi behålls i rummet vilket gör processen energieffektiv.I uppvärmda utrymmen anses kondensavfuktning som regel överlägsen,[källa behövs] delvis beroende på att de är relativt billiga. I kalla utrymmen används som regel hygrodynamiska avfuktare, termiska avfuktare, sorptionsavfuktare, varmkondensering eller uppvärmningssystem, främst för att kondensavfuktare inte fungerar i lägre temperaturer (mindre än 5 °C). Detta gäller dock inte varmkondenserare som är lika effektiv i kall luft. I till exempel krypgrunder och vindar har termiska avfuktare och sorptionsavfuktare dominerat medan kondensavfuktare dominerar i till exempel pool- eller torkrum. Sorptionsavfuktare har i regel en längre livslängd (mer än 20 år) än kondensationsavfuktare då de innehåller färre rörliga delar. Dock måste absorbenten dammas av eller tvättas regelbundet för att ytskiktet skall bibehålla sin fuktupptagande förmåga. Kondensationsavfuktare, i de flesta kommersiella varianter, innehåller bland annat en kompressor och en fläkt. Livslängden är i dessa fall 8-15 år. Termiska avfuktare kan fås att hålla mycket länge då de inte innehåller några rörliga delar.
Stockholm Stockholm är Sveriges huvudstad samt landets kulturella, politiska, mediala och ekonomiska centrum. Staden ligger vid Mälarens utlopp i Östersjön, på gränsen mellan landskapen Södermanland och Uppland. Staden är världens femte nordligaste huvudstad bland självständiga stater. Stockholm är både Sveriges och Nordens största tätort med ett invånarantal som 2015 uppmättes till &&&&&&&&01515017.&&&&&01 515 017 invånare.Stockholm började etableras 1187, enligt Visbyfranciskanernas bok till följd av att Svearikets dåvarande huvudort, Sigtuna, härjades av balter samma år. Traditionellt brukar Birger jarl (cirka 1210–1266) räknas som stadens grundare 1252, i enlighet med skyddsbrevet för Fogdö kloster och Erikskrönikan. Närliggande norrut fanns en liten by, Väsby, vid motsvarande dagens Hötorget. Ortens ur försvars- och handelssynpunkt strategiska placering vid sjön Mälarens utlopp i Östersjön, avgränsande landskapen Uppland och Södermanland, avgjorde Stockholms tillkomst och ökande betydelse. Bebyggelsen ökade under 1200-talet på Stadsholmen, Helgeandsholmen och Kidaskär, sedermera Gråbrödraholmen, i dag känd som Riddarholmen. Handel med och inflyttning av tyska handelsmän bidrog till utvecklingen och förbindelser med kyrkan och Hansaförbundet. Den växande köpstaden fick snart en egen kyrka, Sankt Nicolai kyrka, i dag känd som Storkyrkan, samt egen församling utbruten ur Solna församling cirka 1260. Slott, franciskan-, klarissakloster och dominikankonvent uppfördes, gynnade av bland annat Birger jarl och kung Magnus Ladulås (cirka 1240–1290), samt även stegvis stadsmurar. Alltsedan staden fick stadsprivilegier 1436 är Stockholm rikets största och viktigaste. Statusen som Sveriges förvaltningscentrum och officiell huvudstad befästes formellt genom 1634 års regeringsform, då kungahus, regering, riksdag och centralförvaltning samlades till staden. I den östligaste delen av Stockholm börjar det vidsträckta område med över 30 000 öar som kallas Stockholms skärgård, en av världens mest örika, sammanhängande skärgårdar. År 1998 utnämndes Stockholms kommun till Europas kulturhuvudstad. År 2010 var staden Europas miljöhuvudstad. Stockholm används främst i betydelsen bebyggelsen inom Stockholms kommun (Stockholms stad). Namnet används även för tätorten och ett ännu större område kallat Storstockholm. Ytterligare andra användningar av namnet är för enbart delen Stockholms innerstad och för länet.